torsdag 29. mars 2012

Den amerikanske kulturpåvirkningen i Norge

Kulturpåvirkningen fra den amerikanske kulturen har de siste 60 år vært massiv, over hele verden, ikke bare i Norge. Det finnes knapt byer i verden uten McDonalds-restaurant, og du får kjøpt Coca Cola og de siste Hollywood-filmene i alle verdens hjørner. Men, hvilke konsekvenser har den for den norske kulturen?

Det er både positive og negative sider ved denne kulturpåvirkningen. Den mest positive i mine øyne er at vi har fått en rikere musikk-, og filmkultur. Ikke bare går det amerikansk musikk på radioen og amerikansk film på kino, det har også hjulpet norske artister og filmskapere til å heve kvaliteten på det de produserer. Vi har også fått en rikere matkultur, med både hamburgere, pizzaen og brus som cola og fanta. I tillegg har det norske språket definitivt blitt beriket, med alle engelske ordene vi har importert, blant annet fra USA. Eksempler på dette, er ord som ”date”, ”mail”, og ”harddisk”, som det ikke finnes et godt ord for på norsk. 



Som sagt er det noen negative sider også. Et viktig poeng er at den amerikanske kulturen tar opp mye av plassen, slik at det blir lite plass til andre kulturer, for eksempel fra Europa i Norge, når det gjelder film og musikk. For eksempel vil jeg tro at både fransk og britisk film kunne hatt en mye sterkere posisjon i Norge hadde ikke den amerikanske kulturen vært så dominant. I mine øyne er det kanskje ikke så positivt at Norge har importert dager som Halloween og St. Valentines Day, dager som er tradisjoner i USA, men som ikke er det her. Ville det ikke vært rart om amerikanerne begynte å feire 17. mai? Eller 1. mai? Det kanskje viktigste og farligste aspektet ved kulturpåvirkingen er at det norske språket kan bli borte. Selv om jeg personlig ikke frykter dette, kan det være grunn til bekymring, da det er mange unge, spesielt, som heller bruker engelske ord og uttrykk, enn norske, for eksempel ”sorry” i stedet for ”unnskyld”, eller ”supporte” i stedet for ”støtte”.  I tillegg er orddelingsfeil og feil bruk av stor forbokstav en direkte konsekvens av engelsk påvirkning. 

For å oppsummere, vil jeg si at den amerikanske kulturen for det meste har hatt en positiv påvirkning på den norske kulturen. Den har beriket og inspirert, på flere områder. Ankepunktet er at vår egen kultur kan drukne i den amerikanske, noe som i tilfellet er et problem på lengre sikt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar